7 vinkkiä ympäristöystävälliseen pyykinpesuun

26.3.2022

Pysähdytään hetkeksi miettimään miten voisimme pestä pyykkimme ympäristöystävällisemmin ja näin säästää energiaa sekä luontoa. Seuraavien vinkkien avulla onnistut pyykinpesussa ja pidennät vaatteiden käyttöikää.

1. Vältä turhaa pesemistä

Pese vain likaisia vaatteita. Useimmiten kuratahrat yms. voi pyyhkäistä pois kostealla liinalla. Peseminen kuluttaa aina vaatetta jonkin verran, vältä siksi turhaa pesemistä.

2. Pesulappu

Kurkista vaatteen pesulappua, jotta valitset oikean pesuohjelman vaatteelle. Näin ehkäiset esimerkiksi sen ettei puuvillasta tehty vaate kutistu, villavaate huopaannu tai akryylivaate veny. Oikein pesty vaate tarkoittaa tietenkin pidempää vaatteen käyttöikää.

3. Täydet koneelliset

Suosi mahdollisuuksien mukaan vain täysiä koneellisia, jolloin säästät energiaa ja luontoa.

4. Vaatteen kääntäminen nurinpäin

Käännä vaatteet aina nurinpäin, jolloin vältyt turhalta kankaan kulumiselta.

5. Pesulämpötila

Valitse mahdollisimman alhainen pesulämpötila. Vaatteisiin on merkitty suositeltu pesulämpötila, jota kannattaa noudattaa. Tällä tavoin niiden värit pysyvät kauemmin kirkkaina.

6. Pesuaineen valinta

Käytä ympäristömerkittyä pyykinpesuainetta ja annostele se oikein. Älä laita liikaa pesuainetta! Pesuainepakkauksesta löytyy yleensä hyvät annosteluohjeet. Huuhteluainetta ei tarvita.

7. Kuivattaminen

Älä käytä kuivausrumpua, sillä se kuluttaa erittäin paljon energiaa eikä sovellu monien ulkovaatteiden kuivatukseen. Kuivata vaatteet narulla lämpimässä pesuhuoneessa, jos mahdollista.

Mukavia pyykkihetkiä!

majakka