VASTUULLISEMPI SADETAKKI KIERRÄTYSPOLYESTERISTA

30.11.2021

Meille on tärkeää huolehtia ainutlaatuisesta luonnosta ympärillämme sen lisäksi, että haluamme kannustaa perheitä liikkumaan lähiluontoon. Kuljemme askel askeleelta kohti ekologisempaa huomista muun muassa materiaalivalintojen avulla. Tästä esimerkkinä on ECO-tuotteemme, joiden materiaali on kierrätyspolyesteriä. Jos mietit, että mikä se sellainen materiaali on, niin lue eteenpäin – me kerromme.

KIERRÄTYSPOLYESTERIN VALMISTUS

Kierrätyspolyesteri valmistetaan tuotannon ylijäämämateriaalista, kierrätetyistä PET-pulloista ja muusta kierrätyskelpoisesta muovijätteestä. Hyödyntämällä kierrätysmateriaaleja voimme vähentää merkittävästi luonnonvarojen kulutusta. Kestävyydeltään ja ulkonäöltään kierrätyspolyesteri on yhtä hyvää kuin uusi polyesteri, mutta hieno juttu on se, että sen valmistukseen ei tarvita uutta raaka-ainetta, jolloin arvokkaita luonnonvaroja säästyy. Myös jätteen määrä luonnossa ja kaatopaikoilla vähenee, kun voimme kierrättää käyttökelpoista materiaalia uudelleen käyttöön. Lisäksi kierrätyspolyesterin valmistukseen kuluu vähemmän energiaa ja vettä ja se tuottaa vähemmän hiilidioksidipäästöjä, kuin uuden polyesterin tuottaminen. Uusi polyesterikuituhan valmistetaan öljystä, joten kierrätettyjen kuitujen käyttö vähentää myös öljynkulutusta.

KUINKA MONTA JUOMAPULLOA TARVITAAN YHDEN SADETAKIN VALMISTAMISEEN?

Kierrätysmuovipullon matka kankaaksi on mekaaninen prosessi. Ensin muovipullot ja muu muovijäte murskataan ja siitä tehdään pieniä hiutaleita, joista saadaan sulattamalla kuitua, joska kehräätään lankaa ja langasta lopulta kangasta. Esimerkiksi JOOA ECO-sadetakkimme materiaalista 65 % on kierrätettyä polyesteria. On kuitenkin vaikea sanoa tarkasti kuinka monta viikonloppuna juotua limupulloa tarvitaan, jotta saadaan sadetakki syksyn sateita pitämään. Arvion uskallamme antaa ja se on 7-10 limupulloa.

TAVOITTEENA VASTUULLISEMPI HUOMINEN

Tavoitteenamme on lisätä kierrätetyn polyesterin käyttöä tuotteidemme valmistamisessa ja osallistua siten osaltamme ilmastotalkoisiin.

Kierrätyspolyesteristä valmistetut tuotteemme on helppo tunnistaa HC OUWEAR ECO -merkinnästä.

Lähde https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/03/14/muovipulloista-tehdaan-vaatteita-joita-voi-kayttaa-40-vuotta-ja-sitten-niista

majakka